top of page
Etsi
  • Writer's pictureSirpa Heponiemi

Rohkeasti kokeilemaan

Etsi kynä ja paperi ja lähde liikkeelle!


Ihan ensimmäisenä taklataan tyhjän paperin kammo ja aloittamisen vaikeus. Etsi siis itsellesi kynä ja paperia ja aloita! Harjoitukseen et tarvitse kuin viisi minuuttia aikaa. Voit asettaa ajastimen esimerkiksi puhelimeen.


Ensimmäiseksi hengittele rauhassa sisään ja ulos pari kertaa. Sen jälkeen piirrä paperille iso ympyrä. Määritä ajastimeen 5 minuuttia ja käynnistä aika. Ryhdy täyttämään ympyrää erilaisin viivoin ilman ennakko-odotuksia lopputuloksesta. Viivat voivat olla lyhyitä tai pitkiä, kaartuvia tai kulkea ympyrän sisällä ihan oman mielesi mukaan. Voit kokeilla myös tehdä viivaa nostamatta kynää paperista. Kun olet tyytyväinen, voit joko lopettaa piirtämisen tai lähteä etsimään risteyskohtia, ja viivoittamaan niitä samalla kynällä tummemmiksi.


Ei ole oikeaa tai väärää tapaa!


Kun olet tehnyt harjoituksen loppuun, mieti miltä se tuntui. Menikö aika yllättävän nopeasti, pystyitkö keskittymään? Haluatko jatkaa? Jos sinulla on tunne, että haluat jatkaa harjoitusta, aseta vielä uusi viisi minuuttia ajastimeen ja jatka työtä esimerkiksi värittäen risteyskohtia tai etsien muodostuneita kuvioita väritettäväksi. Lopeta tehtävä kuitenkin toisen viiden minuutin ajastuksen jälkeen, jotta et jumiudu tehtävään.



Vinkki: Mikäli haluat värittää ympyrän sisältöä värein, varaa itsellesi muutama värikynä tai muita värejä, kuten vahaliituja tai vesivärit. Jos sinulla ei ole värejä käytössäsi, kahvi tai tee ja pumpulipuikko sopivat ihan yhtä hyvin värittämiseen.



Mitä tehtiin?

Piirtäminen helpottuu, kun alue ja aika rajataan tiiviimmäksi. Rajatun alueen täyttö madaltaa kynnystä lähteä liikkeelle. Täyttö on vapaata viivatyöskentelyä, eikä se perustu minkään muodon jäljentämiseen. Aikarajoitus tuo oman lisänsä, jolloin tehtävän kanssa ei jumiudu tekemään liian tarkkaa työtä.


Vapaasti piirtäminen, jossa keskitytään itse prosessiin, poistaa paineen lopputuloksesta. Näin aloittaminen tuntuu helpommalta, ja samalla voi löytää uusia ideoita ja tyylejä.


Esimerkiksi näillä vinkeillä pääset liikkeelle:



  1. Aloita pienestä: Heitä pois ajatus siitä, että pitäisi luoda heti jotain mahtavaa, sillä se voi estää aloittamisen. Aloita pienestä, piirrä yksinkertaisia viivoja, muotoja tai pieniä kuvioita. Voit yhdistellä kuvioita esimerkiksi toistensa viereen tai sisäkkäin.


  2. Kokeile valmiita kuvia: Kokeile valmiita kuvia, joita käytät kuvan tekemisen pohjana. Voit tehdä kollaasin, jossa yhdistät valmista kuvaa ja omaa kädenjälkeäsi.


  3. Kokeile erilaisia työvälineitä: Kokeile erilaisia kyniä, liituja, hiiltä tai vesivärejä (kahvi/tee tai marjamehu käyvät vesivärien sijasta). Kokeilu auttaa saamaan käden liikkeelle ja totuttaa myös työvälineisiin.


  4. Piirrä päivittäin: Tottumus helpottaa aloittamista. Jos teet piirtämisestä päivittäisen rutiinin, aloittamisen vaikeus vähenee. Tämä ei tarkoita, että joka päivä pitäisi tehdä monimutkaisia teoksia; pienikin harjoitus vie eteenpäin. Säännöllinen harjoittelu kehittää taitoja ja vähentää aloittamisen aiheuttamaa ahdistusta.


  5. Käytä apuna musiikkia: Jos et tiedä mistä aloittaa, ota avuksesi musiikki. Anna musiikin tuottamien tunteiden ohjata piirustustasi. Mitä tunteita musiikki herättää ja miten sen voisi tuoda paperille? Aloittaminen helpottuu, kun sinulla on jokin lähtökohta.


  6. Boostia eteenpäin: Keskeneräisyys on ihan ok ja kehittyminen kuuluu olennaisena osana kuvalliseen työskentelyyn. Vältä itsekriittisiä ajatuksia ja keskity siihen, mitä voit oppia ja kokea prosessin aikana. Oman kehityksen seuraaminen voi antaa myös boostia eteenpäin. Voit ottaa kuvia tai säilyttää tekemiäsi töitä päiväkirjamaisesti. Jos sinulla on ystäviä, joiden kanssa jaat harrastuksen, voitte yhdessä tukea toisianne!


  7. Muista leikkiä!: Ajattele piirtämistä leikkinä tai tutkimusmatkana, jossa jokainen viiva ja muoto on askel eteenpäin. Kun annat itsellesi luvan leikitellä ideoilla, huomaat, että kynän vieminen paperille muuttuu helpommaksi ja nautinnollisemmaksi



Tule mukaan matkalle– yksi viiva kerrallaan!


Liity mukaan Luovaa hyvinvointia-yhteisöön! Yhdessä voimme löytää uusia näkökulmia, inspiroitua toistemme ideoista ja ennen kaikkea pitää hauskaa luovan työskentelyn parissa. Olipa tavoitteesi sitten oppia piirtämään, kehittää nykyisiä taitojasi tai vain nauttia luovasta tekemisestä ilman paineita, tämä on juuri oikea paikka sinulle.





11 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page